Képregény-alkotás Magyarországon
- 2009-04-16 -
Képregényfesztivál és képregény-alkotó képzés


A képregények a művészet határterületein mozognak, folyamatosan új területeket nyitva a felfedezni vágyó művészek számára A  képregény egyedülállóan gazdag, sokrétű, régi, ugyanakkor új, - a digitális formákban is dinamikusan változó műfaj, művelői rajongók is, de rajongóinak csak egy része alkotó.

„A kilencedik művészeti ág” társadalmi megítélése Magyarországon lassan változik, szerencsére pozitív irányban. Piaca nálunk viszonylag kicsi, szintén sokrétű. Művelői vagy rendelkeznek klasszikus alapokkal, vagy nem, a produktumok minőségének megítélése ebből adódóan több szintű.

De egyre inkább teret kér a legifjabb művészeti ág.

Budapesten 2009. április 18-án ismét megrendezik a  Magyar Képregényfesztivált a Gödör Klubban (Budapest V. Erzsébet tér). Díszvendég lesz Kati Kovács, magyar származású, jelenleg Olaszországban élő finn képregényrajzoló, további külföldi vendégek: Dodo Nita, a Román Képregényszövetség elnöke, és  Alexandru Ciubotariu román képregényrajzoló. Magyar alkotók dedikálját műveiketi: Merényi Dániel (Napirajz); Pásztor Tamás (Tomster hihetetlen kalandjai); Göndöcs Gergely (Dr. Sör Kálmán); Fazekas Attila (Botond, Tűzvihar, Gemini-jelentés); a Magyar Képregény Akadémia tagjai (Pinkhell); a Roham alkotói (Zap, Roham) és sokan mások.

A hazai képregényes szakma rendelkezik mértékadó személyiségekkel, szervezetekkel, de tudásuk átadását iskolai keretek között még nem valósították meg.. A klasszikus művészetoktatásban még nincs önálló helye. Vagy mégis? A THÉBA Művészeti Akadémia ősszel indította el első „kísérleti”, a képregény készítés alapjainak átadását célzó tanfolyamát.

A kurzus gyakorlati vezetését, a bevezetést a képregény alkotás rejtelmeibe Ghyczy Csongor vállalta el, aki fiatal, gyakorlott tanár, a műfaj művelője. Olyan fiatalok jelentkeztek a kurzusra, akik – bár készítenek képregényt – a tárgy történetét, műfajait, alkotásának alapvetéseit szakmailag átgondolt tanfolyami keretek között is meg akarták ismerni.  A kurzus szervezését segítették a hazai képregény alkotók és kiadók elismert képviselői.: az utolsó napon konzultációt tartottak, amikor egyrészt értékelték a bemutatott munkákat, másrészt rövid bemutatót tartottak a képregény történetéről és készítéséről a tanfolyam kereteit meghaladó merítéssel – a résztvevők nagy örömére.

Horváth Teréziát kérdeztem, a kurzus szervezőjét:

– Hogyan értékelik az első kísérletet, tervezik-e a képzés folytatását?

– Az új kezdeményezés beleillik a THÉBA Művészeti Akadémia kísérletező, újító stílusába, ahogy az is, hogy a kurzus tapasztalatait elemezve továbbfejleszti ezt az oktatást. Erre több út is kínálkozik, vegyük először a tanfolyami formát: a következőkben ésszerűnek látszik a huszonöt órát követő modulokat kialakítani: ilyen a számítógépes utómunka, anatómia, továbbá kapcsolat a mozgókép adta lehetőségekkel. Másik lehetőség egy nagyon alapos, professzionális képzés, amiben körülbelül tíz hónap alatt tanulhatják meg a hallgatók a képregény készítés fortélyait. Ezen felül lehetőség van a THÉBA Művészeti Akadémia grafikusképzéséhez kapcsolt képregény alkotó oktatásra is, – ez az a forma, ami szakmai végzettséget kínál.

A képregény gazdag és sokrétű világához mérve rengeteg lehetőségünk van még. Az első tanfolyammal megfogalmazott céljainkat megvalósítottuk. Miénk az első, oktatási intézményben szervezett, a szakma figyelmét is élvező képregény készítő tanfolyam hét – indíttatásában nagyon is különböző fiatal részvételével, egy felkészült, szintén fiatal oktató irányításával, szakmai konzultációs nappal. 2009/2010 tanévre az Akadémia meghirdeti a tanfolyamot és a szakképzést is: http://www.theba.info

Galériánkban közzétesszük a kurzuson készült alkotásokat, és a fotókat a munkafolyamatról. (klikk)

Jó böngészést a fesztiválon, és aki kedvet kap, most már közelebbről is megismerkedhet a képregény alkotás rejtelmeivel.

Szerkesztő